ENSTAKA TITLAR

Björnen som inte var där

Av Oren Lavie

Ill. av Wolf Erlbruch

48 s. Kr. 112:-

Här är Björnen som inte var där för en stund sedan.

I sin ficka hittar Björnen en papperslapp där det står: ”Är du jag?”

Bra fråga, tänker Björnen och ger sig av för att söka svaret.
Övs: Ulla Forsén   


Den stora kamelkapplöpningen
Av Oscar K
Ill. av Antonieta Medeiros

28 s. Kr. 90:-
På sin födelsedag får Ben ett kamelföl. Han kallar det Musad – Frihet. ”Nu måste du träna så du kan vinna över de andra schejk-sönerna i den stora kamelkapplöpningen”, säger hans pappa. Men Ben och Musad bryr sig inte om att träna. Det finns så mycket annat de hellre vill göra ... Och hur ska det då gå med den stora kamel-kapplöpningen?
Övs: Ulla Forsén.


Den största gåvan

Av Susan Summers
Ill. av Jackie Morris

32 s. Kr. 78:-
Bilderbok om den fjärdde vise mannen som inte nådde fram till Betlehem i tid. Men han omsätter faktiskt Jesu budskap i praktiken genom att ägna sitt liv åt att hjälpa människ

Det jäkla ogräset
Av Kim Fupz Aakeson
Ill. av Cato Thau-Jensen

32 s. Kr. 98:-

    Gud liknade mest av allt en filmstjärna, en gammal filmstjärna, men ändå. Han hade en ganska läcker kavaj, olja i håret och en guldtand. Han kom körande i en röd sportbil och tutade vänskapligt på Alvin som stod där och tittade.

”Hej, grabben”, sa Gud och blinkade. ”Jag är din nya granne.”

”Hej, Gud”, sa Alvin.

Gud höll upp ett pekfinger framför munnen. ”Ssshhh.”

 

Efter pappans död vill Alvins mamma endast sova.

Kanske Gud vill hjälpa honom? Men nej … Som en ängel sedan förklarar Alvin när Gud har rest hem:

”Han får för sig att han vill pensioneras, han flyttar in i en villa eller i en lägenhet och så går ryktet att han är Gud, och så kommer folk rännande med sina saker, sorger och kärlekar och saknader och vänskaper och längtan och ensamhet och allt det där.”

Ändå fick Guds uppehåll en positiv betydelse …
Övs:
Ulla ForsénDjurens tävling – en berättelse om den kinesiska djurkretsen
Av Dawn Casey
Ill.
av Anne Wilson
36 s. Kr. 90:-

En gång hade människorna i Kina ingen almanacka så det var ingen som kunde skilja det ena året från det andra. ”Jag ordnar en tävling!” bestämde Jadekejsaren. ” Jag ska ge namn åt åren i den ordning djuren kommer i mål. ”


Dorje - tigern utan ränder
Av Anshuman Ruddra
Ill. av Gwangjo & Jung-a Park
40 s. Kr. 90:-

Dorje är en ståtlig kungstiger från Indien. En dag dyker han upp vid ett buddhistiskt kloster i Tibet, skadad och med knappt några ränder kvar i pälsen. Munken Wu tar hand om Dorje och får veta att tigern har flytt från tjuvskyttar och att han har mist en rand för varje dödad tiger. Snart har Dorje inte en endaste rand kvar. Men efter två år syns plötsligt en rand i Dorjes päls, och ett hopp tänds …
Övs: Sven Hallonsten.Döden i ett nötskal

Av Eric Maddern
Ill. av Paul Hess

28 s. Kr. 90:-
En dag träffar Jack på gamle Döden på stranden. När Jack förstår att Döden kommer för att hämta hans mamma fångar han Döden i ett nötskal och slänger ut honom i havet. Men då börjar konstiga saker hända...


Myter & sägner från...

av Philip Ardagh
Bror Kanin (Nordamerika)
Elden och jaguaren (Sydamerika)
Gudamordet (Egypten)
48 s. Kr. 78:-
Serie med vackert illustrerade myter och sägner. Ger också en introduktion till den historiska, kulturella och folkliga bakgrunden till den rika skatten av myter och sägner.


En enda rund måne – och en stjärna för mig
Av Ingrid Mennen
Ill. av Niki Daly
32 s. Kr. 78:-

”En stjärna faller och en ny baby föds hos en familj i Afrika. Storebror Thando undrar och funderar, är verkligen min pappa fortfarande min, nu när den lilla bäbisen finns? En saga full av tradition och kultur...” (Btj)En listig spelevink

Av María López Vigil
Ill. av Nivio López Vigil

32 s. Kr. 78:-
Denna festliga berättelse från Nicaragua handlar om den tid då de spanska erövrarna försöker att göra de levnadsglada indianerna till flitiga undersåtar och villiga skattebetalare. Men det är inte så lätt, för indianerna är påhittiga...


En nästan bakvänd historia

Av Ana Maria Machado
48 s. Kr. 78:-
... Och sedan gifte de sig, fick en dotter vacker som en solstråle och levde lyckliga i alla sina dagar... Så slutar alla riktiga sagor. Men vad händer sedan?


En stor vän

Av Babak Saberi
Ill. av Mehrdad Zaeri
32 s. Kr. 98:-
En dag flög den lilla kråkan hem och berättade glatt: ”Mamma, nu jag har äntligen hittat en kompis! Titta, han står nedanför vårt bo.” Men kompisen är inte alls som kråkmamman tänkt sig.
”Flicka lilla, har jag inte sagt att du ska hitta en vän som du kan leka med? En som är lika stor som du. Det där är ju en … elefant!” Kan en kråka och en elefant ändå vara kompisar? Självklart!


Fjärilens resa

Av Deborah Nash
28 s. Kr. 78:-
Följ med Pappersfjäril på en flygtur över Kina för at hitta svaret på drakens fråga: Vad började man tillverka i Kina för mer än tvåtusen år sedan och som man tillverkar och använder än idag?


Flicts
Av Ziraldo
56 s. Kr 118:-

      En färg känner sig ensam för ingen vill ha den eller vill leka med den. Så färgen bestämmer sig för att försvinna. Men astronauter som har varit på månen har berättat att färgen, FLICTS, finns, men där mycket långt borta.

     ”Flicts är den fascinerande uppenbarelsen – ja, till slut fann jag ordet – av en upptäckt: färgen, mycket mer än ett visuellt fenomen, är ett sätt att vara, är dess verkliga gestaltning.” Den framträdande brasilianska diktaren Carlos Drummond de Andrade om multikonstnaren Ziraldos debutbok från 1969, som är blivit en klassiker i Brasilien och också är utgiven i flera andra länder.

     Det är den första boken av Ziraldo på svenska, även om han räknas för en av de främsta personligheter i brasiliansk barnlitteratur.
Övs:
Helena VermcrantzFloden som steg till himlen
Av Mary Medlicott
Ill. av Ademola Akintola
96 s. Kr. 90:-

”Sagor, myter, fabler och berättelser från den afrikanska kontinenten från Marocko till Sydafrika blandas här friskt. ... En afrikansk guldgruva att ösa av.” (Btj)


Frisyrer

Av Paul Dowswell
32 s. Kr. 90:-
Serien Kroppskonst tar med läsaren runt om i världen och visar hur människor smyckar sina kroppar, både förr och nu. Serien beskriver hur tatuering, piercing, kroppsmålning och frisyrer används i religiösa, sociala och kulturella sammanhang.Fru Meier - koltrasten
Av Wolf Erlbruch
40 s. Kr 98:-
Fru Meier bekymrar sig över det mesta, både stort och smått och sådant som varken hon eller herr Meier kan göra något åt.
Men en morgon hittar hon en övergiven koltrastunge i trädgården. Och då får hon verkligen anledning att bekymra sig!
Trots det börjar en härlig tid för fru Meier. Till slut lyser hennes bekymrade ansikte upp i ett hemlighetsfullt leende, ett leende som herr Meier aldrig tidigare har sett.Fullt på bussen

Av Elizabeth Dale
Ill. av Erika Pal
30 s. Kr 90:-

I bussen till marknaden trängs lille Keb med de andra passagerarna, deras lådor – och getter! Bussen blir så tung att den stannar mitt i en backe. Men lille Keb ordnar saken!

Harguden Isopo - En ainu-myt frän Japan
Av Hisakazu Fujimura & Shitaku Yae
Ill. av Keizaburo Tejima

28 s. Kr. 94:-
Harguden Isopo berättar hur han förr hoppade och skuttade runt i världen, tills han en dag blev lurad av sina ögon tre gånger.
Han förstod att han hade blivit för gammal för att skutta omkring.
Nu ligger han mest i solen och dåsar eller berättar historier för sina barn och barnbarn – och nu även för oss ...
Historien om Isopo härstammar från ainu, Japans urinvånare, ett folk som under flera tusen år levde i samklang med naturen.
Ordet ainu betyder ’mänsklighet’.Herdepojkens dröm
Av Niki Daly
32 s. Kr 90:-

Malusi vaktar får och getter i bergen i Sydafrika. Högt uppe i skyn svävar örnarna, och nere på marken spelar Malusi fotboll. Men faran är inte långt borta. En hungrig babian tar sig in bland Malusis djur. Kan han rädda dem? Och vem är den gamle mannen som kommer åkande i en blänkande bil och som uppmuntrar Malusi att förverkliga sin dröm om att bli president? Inspirerad av f.d. president Nelson Mandelas barndom.
Övs: Ulla Forsén.


Hoity – den hungriga räven

Av Sybil Wettasinghe
52 s. Kr. 90:-
En munter historia från Sri Lanka om den hungriga räven Hoity som klär ut sig för att lura till sig mat av tre glada bond­kvinnor...


Igelkotten som var lite sorgsen
Av Oscar K
Ill. av Antonieta Medeiros
32 s. Kr. 90:-
 
Det var en gång en igelkott, som var lite sorgsen. Måste han alltid vara sorgsen eller finns det någon som kan muntra upp honom?
Övs: Ulla Forsén.
 

Isbjörnsungen som blev en pojke
Av Jackie Morris
40 s. Kr. 90:-

Efter att en isbjörn har fött två ungar stjäl en korp den ena. Lite senare hittar en jägare ett litet barn i snön. Jägaren tar hem barnet, och han och hans fru behandlar pojken som sin egen. Sju år senare får korpen pojken att gå vilse. Isbjörnarna hittar honom, och honan känner igen sin son för han är både isbjörn och människa. Men nu måste han välja mellan isbjörnarna och människorna ...
Övs: Ulla Forsén.


Islamisk konst & kultur

Av Nicola Barber
56 s. Kr. 94:-
Serien Världens konst & kultur går på upptäcktsfärd bland fascinerande och tankeväckande konstarter, hantverk, motiv och stilar i olika länders och områdens kulturer. Här beskrivs allt från målningar och skulpturer till textilier och metallarbeten.


Jätten Turramulli

Av Percy Trezise & Dick Roughsey
32 s. Kr. 78:-
En poetisk beskrivning av en familjs vardag, som tydligt illustrerar de infödda australiernas uppfattning om samspelet mellan människorna och den övernaturliga världen.


Kinesisk konst & kultur

Av Clare Hibbert
56 s. Kr. 94:-
Serien Världens konst & kultur går på upptäcktsfärd bland fascinerande och tankeväckande konstarter, hantverk, motiv och stilar i olika länders och områdens kulturer. Här beskrivs allt från målningar och skulpturer till textilier och metallarbeten.Krigaren och månen
Av Nick Would
Ill. av Evie Safarewicz
44 s. Kr. 78:-

Fem sagor som med förankring i massajernas kultur berättar om detta afrikanska nomadfolk berömt för sitt mod och sin skönhet.


Kroppsmålning

Av Anna Claybourne
32 s. Kr. 90:- 
Serien Kroppskonst tar med läsaren runt om i världen och visar hur människor smyckar sina kroppar, både förr och nu. Serien beskriver hur tatuering, piercing, kroppsmålning och frisyrer används i religiösa, sociala och kulturella sammanhang.


Leonard
Av Wolf Erlbruch

40 s. Kr. 98:-

Leonard är en glad och modig pojke som är intresserad av hundar. Men när han möter en hund på gatan, är han fruktansvärt rädd. Blir det bra om han förvandlas till en stor hund?

      Erlbruchs böcker tar ibland sin utgångspunkt i hans eget liv. Så är det t ex med historien om Leonard, hans då 6-årige son, som övervinner sin rädsla för hundar genom att vara hund.
Övs:
Ulla ForsénLilly och surikatflocken

Av Colette Hellings
Ill. av Nadine Jacobs

28 s. Kr. 78:-
Lilly är en surikatflicka som gärna skulle vilja bli accepterad av en ny familj. Men det är svårt: surikaterna är mycket tillgivna mot varandra inom gruppen, medan främlingar inte är välkomna…


Listiga Kanchil och bananbladets spådom

Av Nathan Kumar Scott
Ill. av Radhashyam Raut
40 s. Kr. 90:-

En indonesisk trickster-­saga med den populära mushjorten Kanchil. En dag ramlar han ner i en djup grop. Han lyckas lura ner en godtrogen orm, ett ängsligt vildsvin och en hungrig tiger i gropen ... men hur ska de kunna hjälpa honom?


Lom och tjorvana
Av Kurusa
Ill.
av Isabel Ferrer
36 s. 90:-

Det kliar och sticks i Loms tjocka man. Det är tjorvarna som har flyttat in. Men Lom vägrar att kamma sig ...Magi i konsten

Av Alexander Sturgis
32 s. Kr. 78:-
Konsten kan få tak och väggar att försvinna, ögon att följa dig runt ett rum, och bilder att dyka upp från ingenstans. Bläddra i boken och upptäck att konst till stor del är en listigt uträknad illusion...Muhammeds nattliga färd

Av Sophie Pommier
Ill. av Marie Mallard

40 s. Kr. 78:-
Denna berättelse – en av islams viktigaste – skildrar Muhammeds färd genom de sju himlarna och underjordens sju riken. Utsökt illustrerad i de rika färger som hör legenden till. Texten har fortlöpande kommentarer och en efterskrift om Muhammed, islam och förhållandet mellan judar, kristna och muslimer.


Nattaporna
Av Lakambini Sitoy
Ill. av Lilian Brøgger
44 s. Kr. 90:-

När Bea vaknar får hon syn på sin brors nattapa. Han säger åt henne att klättra upp på hans rygg, de flyger iväg och landar på stadens torg. Där är det stor apfest. Bea upptäcker både mammas och pappas nattapa ... och hela stadens nattapor ... Plötsligt är hon festens hedersgäst. Men var är hennes egen nattapa? Har hon överhuvudtaget någon?
Övs: Ulla Forsén.


Nattens mun

Av Cristino Wapichana
Ill. av Graça Lima

42 s. Kr. 98:-
En kväll berättar Kupais pappa en saga om ”nattens mun”, något som Kupai aldrig har hört talas om. På natten drömmer han om et enormt gap som slukar floden, kullarna, skogen och molnen. Han blir så rädd att han ropar på sin mamma. På morgonen skrattar alla åt honom, men han låter sig inte nedslås. Envist frågar han sin pappa vad nattens mun är för något?

Övs.: Helena Vermcrantz


När Gud var pojke
Av Sankt Nielsen
Ill. av Madame Karrebæk

58 s. Kr. 112:

Också för vuxna
När Gud var pojke
satt han där i sin evighet och såg
ut i tomheten
Han försökte få syn på något
därute
en stjärna, ett grässtrå, ett litet moln eller bara en bit gammalt tuggummi
som någon hade spottat ut
i tomheten
Men där fanns ingenting
Också för vuxna

Övs.: Ulla Forsén

 

När lejonet ryter
Av Nasrin Siege
Ill. av Barbara Nascimbeni
40 s. Kr. 98:-

En berättelse om gatubarn – utan illusjoner, men likväl med hopp och poesi.
Övs: Ulla Forsén.


Paraplytjuven

Av Sybil Wettasinghe
24 s. Kr. 78:-
En mycket rolig berättelse från Sri Lanka om hur det går till när Kiri Mama blir av med det ena paraplyet efter det andra som han köper i stan. Vem är tjuven, och vad händer när han upptäcks?Piercing

Av Anna Claybourne
32 s. Kr. 90:-

Serien Kroppskonst tar med läsaren runt om i världen och visar hur människor smyckar sina kroppar, både förr och nu. Serien beskriver hur tatuering, piercing, kroppsmålning och frisyrer används i religiösa, sociala och kulturella sammanhang.


Rama – demonernas besegrare

Av Michelle Esclapez
Ill. av Marie Mallard

40 s. Kr. 78:-
Legenden om Ramas hjältedåd är hämtad ur det stora indiska eposet Ramayana – om prins Ramas långvariga exil och hans kamp mot demonerna för att befria sin fru Sita. Legenden följs av faktasidor om dess historia och enorSma betydelse i hinduismen och i Indiens kultur och konst.


Ramadan och Id al-fitr

Av Rosalind Kerven
28 s. Kr. 78:-
Här presenteras den muslimska fastemånaden Ramadan och glädjehögtiden Id al-fitr som firas när Ramadans prövningar är slut. Med ett lättsamt, enkelt språk förklaras varför man fastar och hur själva fastan går till. Det berättas även om Muhammeds liv, islams fem grundpelare och Koranen.
 


Regndansen
Av Niki Daly
32 s. Kr. 78:-

”Berättelsen om dansflickans farofyllda färd för att finna och beveka Regntjuren är en berättelse om modig kamp för folkets överlevnad och om vuxenblivandet. Texten är poetiskt förtätad, suggestiv och spännande. ... De utsökta bilderna har inspirerats av kweernas grottmålningar...” (Btj)


Seb får en kompis
Av Niki Daly
32 s. Kr. 90:- 

I början är Seb rädd för Hamish, men till slut ...


Sex blinda möss och en elefant

Av Jude Daly
28 s. Kr. 98,-
Hur ser en elefant ut egentligen? Sex blinda möss får höra att det har kommit en elefant. De lämnar sitt trygga bo för att ta reda på hur den ser ut. De undersöker varsin del av elefanten – och kommer fram till varsin slutsats. Så vem har rätt? Är en elefant som en mur, ett spjut, en solfjäder, en orm, ett träd ... eller kanske som ett rep?
Siena Baba och de konstiga djuren

Av Sirish Rao
Ill. av Bhajju Shyam
32 s. Kr. 78:-

Siena Baba är en glad konstnär som ser världen på sitt eget vis och målar saker som ingen någonsinn sett. Människor tycker att hans målningar är konstiga, men det bekymrar honom inte. Så en dag börjar han måla några egendomliga djur...


Sitti och katterna – en saga om vänskap

Av Sally Bahous
Ill. av Nancy Malick

32 s. Kr. 78:-
Bilderbok med en palestinsk saga som handlar om vikten av att vara en god människa.


Sivus sex önskningar

Av Jude Daly
32 s. Kr. 90:- 
Sivu är en stenhuggare som skapar fantastiska skulpturer i sten. Men han är fattig, och med tiden blir han bitter och avundsjuk. Han skulle så gärna vilja vara rik och mäktig. Då skulle han väl äntligen bli lycklig? Plötsligt slår Sivus önskning in. Han blir en rik affärsman. Men Sivu vill snart bli ännu mäktigare. Då slår hans önskning in igen! Nu är Sivu borgmästare. Men då vill han bli solen, och så ett regnmoln, och sedan vinden, och till slut vill han bli ett mäktigt klippblock som ingen kan rå på. Nu finns det väl ingen som är mäktigare än Sivu?Slavflickan från den andra världen
Av Ana Maria Machado
Ill. av Lúcia Brandão
118 s. Kr. 90:-

En slavflicka berättar om sitt hårda liv för Mariano och hans vänner och ger dem uppdraget att sprida hennes historia vidare...
Övs: Gunilla Winberg. 


Spring för livet

Av Yoshio Kimura
40 s. 90:-

Ett lejon vill ha frukost. Han ser hungrigt på en dromedar. Båda springer de för livet. Vem av dem ska vinna i dag?

Stackars monster
Av Ivar Da Coll
Kr. 94:-
Det är natt och Eusebio är alldeles ensam.
Han är så rädd för allt som kan finnas i mörkret.
Men som tur är bor Ananías i närheten ...
Sushi och kondoren

Av Eusebio Topooco
32 s. Kr. 78:-
Sushi är en indianpojke som lever vid Titicacasjön i Bolivia. Hans far har fångat en kondorunge, som nu har blivit stor. En dag vill kondoren flyga sin väg och innan Sushi ved ordet av har han svingat sig upp på fågelns rygg. Tilsammans får de uppleva dramatiska äventyr bland bergen.


Tenzins lilla hjort – En berättelse från Tibet

Av Barbara Soros
Ill. av Danuta Mayer

32 s. Kr. 78:-
När Tenzin hittar en skadad myskhjort känns djurets smärta som hans egen och han bär hem henne. I en dröm får han se hur han kan läka hennes skada, men Tenzin måste nu lära sig det svåraste av allt: att älska henne tillräckligt mycket för att släppa henne fri.

Tom
Av André Neves

44 s. Kr. 98:-

Alla försöker förstå Tom. Mamman lagar mat som doftar gott. Pappan sjunger rock. Farmor berättar en mängd sagor. Fastern har färgat håret blått och katten Zeka kryper smeksamt runt benen. Men Tom? Han tycks inte lägga märke till något ...

     Det är Toms bror som berättar om honom. Boken uppfattas ofta som en berättelse om autism. André Neves medgir att autismen är närvarande i boken, men läggar till att ”den kan förvandla sig till så mycket mer, för fiktion tillåter allt”. Faktiskt har jag hört flera andra för tolkninger, bl a att Tom udgør en sida av berättaren, och att Tom är berättarens afdøde bror. Och enligt Neves kan Tomvara honom själv, ”som alltid haft en dröm om att flygae”.

      André Neves hör till de framträdande yngre brasilianska författer- illustratorer av bilderböcker.Tom er hans första bok på svenska.
Övs:
Helena VermcrantzTrumgubbens hemlighet

Av Meshack Asare
48 s. Kr. 90:-
Kwajo har fått en egen mässingsfigur av sin pappa. Den föreställer en trumgubbe och är hans bästa vän. Med hjälp av trumgubben ger sig Kwajo ut på jakt efter en gammal asantekungs guldskatt. För att få tag på skatten ska Kwajo passera sex dörrar. I varje dörr finns en figur som visar ett ordspråk, och han får inte fortsätta om han inte kan säga vilket det är
 

Trädets barn

Av Meshack Asare
48 s. Kr. 78:-
Trädets barn berättar om det namibiska folkets ursprung. Med stöd i muntlig tradition, historiska data och arkeologiska fynd är boken både legend och faktaberättelse.


Upptäck Afrika

Av Isimeme Ibazo
48 s. Kr. 98:-
Boken skildrar Afrika före och efter européernas ankomst, med tonvikten lagd på upptäcktsresande.


Upptäck musik ... Sång ... Stränginstrument

Av Alyn Shipton
32 s. Kr. 78:- 
Serien skildrar olika instrument. I Upptäck Sång berättas om stämman som instrument och om olika sorter och genrer av sång genom tiderna. I Upptäck Stränginstrument berättas om olika stränginstrument, såväl de idag vanliga som exempel på tidiga och mera ovanliga instrument från både vår och andra musiktraditioner. Med lyssnarguider


Vårt lejon
Av Leslie Beake
Ill. av Erika Pal
28 s. 90:-

En dag kommer Pappa hem med en hund – säger han. Men det är faktiskt ett lejon, och en dag rymmer det ...

 


Zeraffa Giraffa
Av Dianne Hofmeyr
Ill. av Jane Ray
40 s. Kr. 90:-
Den sanna berättelsen om giraffen som skickas från paschan i Egypten till Frankrikes kung. En ung pojke tar hand om Zeraffa under den strapatsrika resan till Paris, där de flesta aldrig har sett en livs levande giraff tidigare.
Övs: Ulla Forsén.


Även prinsessor pruttar
Av Ilan Brenman

Ill. av Ionit Zilberman
32 s. Kr. 90:-

Lauras pappa har en bok om prinsessors hemligheter, och nu berättar han något för Laura som ingen annan vet...
Övs: Helena Vermcrantz.